• Valeriaan

  Valeriaan helpt o.a. tegen:
   • slapeloosheid (inslapen en doorslapen)
   • stress, angst en rusteloosheid
   • ADHD
   • Spanningshoofdpijn
   • Darmkrampen (maagklachten)
   • Obsessieve-compulsieve stoornis

Valeriaan

Valeriaan (Valeriana officinalis) werd reeds tweeduizend jaar geleden in het oude Griekenland gebruikt en is een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie. De plant heeft een vrij onaangename geur, waar katten gek op zijn. Daarom heet het in de volksmond ook wel ‘kattenkruid’. Valeriaan komt voor in gematigde klimaten zoals grote delen van Europa en Azië.

De wortel van de Valeriaan plant bevat een valereenzuur en deze werkt als neurotransmitter in het zenuwstelsel en heeft een kalmerende en rustgevenede werking. Men heeft ontdekt dat valeriaanzuur in de hersenen contact kan maken met de GABA-receptor. Dat is een belangrijke receptor, die zorgt voor ontspanning van de spieren en voor vermindering van angstige gevoelens of onrust. Valeriaan bevordert een goede slaapkwaliteit en vergemakkelijkt het inslapen en doorslapen. Bovendien heeft het een angstremmende werking en helpt het spieren te ontspannen.

Waar is Valeriaan voor te gebruiken?

 • slapeloosheid (inslapen en doorslapen)
 • stress, angst en rusteloosheid
 • ADHD
 • Overgangsklachten (opvliegers)
 • Rusteloze benen (Restless Legss Syndrom / RLS)
 • Spanningshoofdpijn
 • Darmkrampen (maagklachten)
 • Obsessieve / compulsieve stoornis
 • Dysmenorroe

Officieel kruidengeneesmiddel

Producten met valeriaan zijn als geneesmiddel goedgekeurd tegen nervositeit en bij slaapproblemen en komen voor in allerlei supplementen zoals capsules, tabletten, poeder, drankje of als pleister. Het kan een paar weken duren voordat de effecten van Valeriaan goed merkbaar worden. Valeriaan kan de werking van benzodiazepines, barbituraten, opiaten en alcohol versterken of verlengen. Het wordt daarom afgeraden ze samen of in combinatie te gebruiken.

Welke vorm werkt het beste?

Er worden op de markt verschillende vormen van toediening aangeboden. Er zitten grote verschillen in de kwaliteit, maar we behandelen hier enkel de kwaliteit van de opneembaarheid door het lichaam. Ook daar zitten grote verschillen in en die maken uiteindelijk een groot verschil.

In volgorde van meest effectief naar minst effectief:

1. Via de longen (bijv. nebulizer, inhaler)
Op zoek naar de meest effectieve vorm? Via een inhaler wordt de stof direct opgenomen door de longen en door de longblaasjes komt het direct in de bloedbaan terecht. Deze vorm werkt enkel via een wateroplosbaar product zoals bijv. een spray.

2. Via de huid - transdermaal (bijv. pleisters)

Een andere effectieve vorm van toediening is via transdermale overdracht ofwel; via een pleister op de huid. Via een transdermale overdracht komt de actieve stof direct via de huid in de bloedbaan terecht. Het lichaam hoeft niets verteren en daarmee gaat er ook niets verloren.

>> zoek suggestie Google: valeriaan pleisters

3. Vloeibare supplementen (extract of tinctuur)
Een vloeibaar supplement wordt beter opgenomen door het lichaam dan capsules of pillen. Een vloeibaar supplement hoeft immers niet verteerd te worden (heeft geen First-Pass-Effect) en komt via de mondslijmvliezen in de bloedbaan. Qua vloeibare oplossingen zijn er verschillen in een extract en tinctuur. Wanneer een extract 4x of 5x verdund wordt, dan spreken we over een tinctuur van 1:4 (25%) of 1:5 (20%). Bij de verdunning wordt meestal alcohol gebruikt en dat kan het extract schaden, waardoor het veel stoffen verliest tijdens dit proces. Een extract is de allerzuiverste vorm, dit wordt ook wel aangeduid als 1:1 (100%).

>> zoek suggestie Google: valeriaan tinctuur, valeriaan extract

4. Pillen & capsules
De meest bekende vorm zijn de pillen en capsules, maar zijn het minst effectief. Veel van de oraal aangeboden supplementen zijn (na)gemaakt en bestaan meestal uit synthetische stoffen. Scheikundig gezien lijken ze op het origineel, maar ze zijn zéér eenzijdig van samenstelling. Bovendien; pillen en capsules hebben een zeer lage biobeschikbaarheid (opname door het lichaam). Dit komt door het zgn. First-Pass-Effect, dit betekent dat het lichaam (maagwand, maag, lever) meteen aan het werk gaan om de stoffen af te breken, zo komen ze nauwelijks in de bloedbaan terecht en verliezen daarmee hun effectiviteit. In de meeste poeders en capsules worden hulpstoffen gebruikt die zeer nadelig zijn voor de opneembaarheid van een supplement. Daarnaast zijn deze hulpstoffen vaak schadelijk voor het lichaam (hoewel goedgekeurd, maar dat zegt niks).

>> suggestie zoekmachine zoekwoorden: valeriaan pillen, valeriaan capsules
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.